vineri, 15 martie 2013

58% dintre pacienții cu psoriazis suferă de anxietate din cauza bolii

Publicat de Unknown la 14:26




Studiile de specialitate arată că persoanele care suferă de psoriazis au o viaţă socială redusă, se simt ruşinaţi şi nesiguri în viaţa lor personală şi profesională, iar mulţi dintre ei au dificultăţi în găsirea unui loc de muncă. În cazul multor pacienţi cu psoriazis, depresia este cel mai comun simptom psihiatric asociat cu boala. Conform unui studiu recent realizat în rândul unor pacienţi cu psoriazis, 89% dintre aceştia se simţeau ruşinaţi cu privire la modul în care arătau, 58% sufereau de anxietate din cauza bolii, 42% nu aveau încredere în ei, iar 24% se luptau cu depresia. Pe de altă parte, 26% dintre ei au declarat că boala le-a afectat viaţa de familie, iar 44% au întâmpinat dificultăţi la serviciu.

Dr. Alin Nicolescu, secretar general Societatea Română de Dermatologie (SRD) afirmă: Recomandăm pacienților să se adreseze medicilor încă de la primele semne ale bolii, întrucat această afecțiune poate să fi ținută sub control cu tratamentul potrivit urmat neîntrerupt. Reamintesc și faptul că starea de spirit a pacienților este foarte importantă. Familia și cei din jurul persoanelor cu psoriazis trebuie să le acorde tot sprijinul, ajutându-i astfel să-și păstreze starea de spirit pozitivă și să poată duce o viață normală.”

Rozalina Lăpădatu, Preşedinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) și pacient cu psoriazis declară: „Această afecţiune nu se transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă prin atingere sau orice altă formă de contact. Vreau să îi încurajez pe cei care cunosc persoane cu psoriazis să le fie alături şi să se comporte normal în relaţia cu ei. Nu uitați, pacientul cu psoriazis simte atât povara bolii, cât și reacțiile celor din jur. Renunțați la prejudecăți, la discriminare, la tendința de a-i izola. Doar așa îi veți ajuta cu adevărat!”

Delia Matache - prima artistă din România care sprijină pacienții bolnavi de psoriazis, lansează în premieră videoclipul piesei „Ia-mă de mână”, dedicat luptei pe care pacienții o poartă în fiecare zi cu ei înşişi, cu discriminarea şi prejudecăţile celor din jurul lor, cu teama faţă de reacţia persoanelor cu care intră în contact și cu izolarea. 


„Am primit cu sufletul deschis propunerea celor de la APAA de a susține prin această melodie bolnavii de psoriazis și lupta lor zilnică, mai ales că am o prietenă care suferă de această boală şi ştiu cu ce probleme se confruntă în fiecare zi. Nu puține sunt situațiile de viață când este marginalizată sau chiar exclusă de către ceilalţi, ceea ce sunt convinsă că li se întămplă şi altor persoane cu psoriazis. Prin această piesă vreau sa transmit tuturor mesajul că sunt alături de pacienți, pe care îi îndemn să fie optimişti şi să nu lase prejudecăţile celorlalți să-i împiedice să aibă o viaţă normală”, declară Delia.

Melodia „Ia-mă de mână” a fost lansată în toamna anului 2012, iar până acum a avut mai mult de 1.500.000 de accesări pe Youtube. Versurile melodiei au fost compuse de către pacienţii cu psoriazis, care au fost selectaţi dintre 160 de persoane participante la un concurs desfăşurat pe pagina de Facebook a APAA.

Lansarea videoclipului face parte din campania Doar optimismul e contagios!” , campanie desfășurată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) pe tot parcursul anului 2013, cu sprijinul Societăţii Române de Dermatologie (SRD). Scopul campaniei este acela de a atrage atenţia asupra afecţiunilor autoimune şi asupra faptului că acestea nu sunt contagioase, dar şi să-i ajute pe pacienţi să accepte boala, să acorde mai multă importanță stării de spirit pozitive şi să aibă o viaţă normală.

Despre APAA

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) s-a înfiinţat pentru a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli. Principalele obiective ale Asociaţiei sunt reintegrarea socială si profesională a


pacienţilor cu afecţiuni autoimune, consilierea de specialitate a pacienţilor şi familiilor lor, precum şi impulsionarea responsabilizării structurilor guvernamentale în problematica acestor boli.

Pentru mai multe informaţii despre APAA vizitaţi: www.apaa.ro dar şi pagina de Facebook a asociaţiei.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Monden la superlativ! Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Ugg Boots Sale | web hosting